"Dijital Telif Yasası derhal çıkartılmalı"



Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eraslan, dijital çağda haberalmak için ağırlıklı olarak internetin tercih edilmesiyle birlikte acil bir ihtiyaç haline gelen Dijital Telif Hakları Yasası'nın bir an önce çıkartılması konusunda çağrı yaptı. 

Dijital telif hakları konusu üzerinde çalışan akademisyenlerden Prof. Dr. Levent Eraslan, medyanın dijitalleşmesiyle birlikte “dijital telif hakkı” sorununun ortaya çıktığına dikkat çekti. "Google, batı ülkelerinde internet ortamındaki haber ve içerikler için basın kuruluşlarına milyonlarca dolar ödeme yaparken, Türkiye’deki basın kuruluşlarının ürettikleri haberler Dijital Telif Hakları Yasası’nın olmaması nedeniyle ücretsiz olarak kullanılıyor" diyen Eraslan şöyle devam etti: 

“Özellikle arama motorlarında yapılan taramalarda hem görüntü hem haber hem fotoğraf, birçok telif eser kullanılmakta ve anonimleşmekte. Yerel basın bu konudan çok zarar görmekte. Üllkemizde çıkacak bir dijital telif yasasından basının geneli fayda görecek, ama en önemli katkıyı ve faydayı yerel basın görecek. Çünkü br kentin, ilçenin, bölgenin özel haberlerinin çok kıymeti var. 

Bu haberleri yapmak, yayınlamak çok zor. Google’ın özellikle yasal olarak baskılandığı ülkelerde, Fransa’da, İspanya’da bunun örnekleri var, en son Kanada da bu sürece dahil olmakta. Bizim de bunu artık yasalaştırmamız gerekmekte. Yeni dünyada veri dediğimiz bir kavram var, veri çağındayız, bu verinin üretiminin korunması ve mutlaka teliflendirilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu yasanın acil olarak çıkmasını biz hem KGK hem de bu konuda çalışan bir akademisyen olarak destekliyoruz. Yaygın medya kanalları hem yazılı hem görsel, bu süreçlerden kazançlı çıkacaktır.”