Boykot pes ettirdi… DBL Entertainment’ın sahibi Abdülkadir Özkan: ‘Projelerin tamamından çekiliyoruz’
Haberi görüntüle
38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
49,3487£% -1.65
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
3151610฿%-0.63422
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılan boykot çağrıları hakkında, “Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir” açıklaması yaptı.
Bakan Ömer Bolat, “boykot çağrıları nedeniyle ticaretinde maddi kaybı olan esnafın, şirket sahibi ve hissedarlarının borçlar hukuku kapsamında tazminat davası açma hakkı” olduğunu savunarak, “Bu konuda kimse tereddüt etmesin.” dedi.
Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kişi ve kuruluşların, sosyal medya mecralarından “2 Nisan’da ticareti durduralım” şeklindeki boykot çağrılarını “esefle kınadığını” belirtti.
Nisan ile beraber ilkbaharın başladığını, tabiatın canlandığını, üretimin arttığını, ekonominin canlandığını iddia eden Bolat, Türkiye Yüzyılı’nın ticaretin de yüzyılı olacağını öne sürdü.
İlişkili Haber
Boykot pes ettirdi… DBL Entertainment’ın sahibi Abdülkadir Özkan: ‘Projelerin tamamından çekiliyoruz’
Haberi görüntüle
Bolat, şöyle devam etti:
“Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir. Özellikle haksız ticaret, rekabet unsurları içermektedir. Kendilerini ülkenin efendisi ve sahibi zanneden, ‘biz ne istersek o olur’ anlayışıyla hareket eden ama 22 yıldır hüsrana uğrayan, kendilerini birinci sınıf üstenci vatandaş görüp, halkımızın çok büyük çoğunluğunu adeta ikinci sınıf vatandaş görme kibrine ulaşan ve sınıfsal üstünlük savaşı veren dar çerçevedeki lüks ve rant debdebesi içinde olan çevrelerin beyhude girişimi olarak görüyoruz.”
Bolat, “Ticaret Kanunu, borçlar kanunu, rekabet hukuku, ceza hukuku ve milli güvenlik boyutu itibarıyla adalet mekanizmasında mutlaka gerekenin yapılacağını” söyleyerek, şunları ifade etti:
“Bu noktada vatandaşlarımızı, özellikle bu azgın azınlığın ekonomiye, istihdama, halkımızın iş, aş ve gelir durumlarına sekte vurma çabalarına karşı dimdik durmaya davet ediyorum. Vatandaşlarımıza bir çağrım var, ‘Eğer bugün, yarın, öbür gün ya da birkaç gün sonra yapacağınız alışveriş planınız varsa mutlaka 2 Nisan günü alışverişinizi, ticaretinizi yapmaya’ davet ediyoruz. Bunun yanında da özellikle esnafımızın, ticaret erbabımızın, şirketlerin temsilcileri olan odalara da çağrıda bulunmak istiyorum. Esnaf, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarını, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumaya çağırıyorum. Çünkü bu onların görevidir. Makosen koltuklarında ve lüks debdebe içindeki mekanlarında Türkiye’ye yön vermeye çalışan, halkın iradesini hiçe sayanların, halkın 22 yıldır seçimlerle iş başına getirdiği hükümetin 22 yıllık ekonomideki, terörle mücadeledeki ve istikrardaki, dış politikadaki, milli savunmadaki büyük başarılarına karşı dijital sosyal medya üzerinden yapmaya çalıştıkları bu bozgunculuğu bozguna uğratmaya vatandaşlarımızı, şirketlerimizi, esnafımızı davet ediyorum. Allah’ın izniyle bu çabaları da yine hüsrana uğrayacaktır.”
“Türkiye’nin terörü yendiğini” ve “siyasi, güçlü ekonomik istikrarıyla birlikte yoluna devam edeceğini” iddia eden Bolat, depremin yaralarını saracağını ve ekonomide makro istikrarı, satın alma gücünü, istihdam imkanlarını ve refah düzeyini daha da artıracaklarını öne sürdü.
Bolat, özellikle “ticareti durdurma çabalarıyla alakalı olarak ticaretinde zarar edenlerin tazminat davası açma haklarının olduğunu” savunarak, “Boykot çağrıları nedeniyle ticaretinde maddi kaybı olan esnafımız, şirket sahipleri ve hissedarların borçlar hukuku kapsamında tazminat davası açma hakları var, bu konuda kimse tereddüt etmesin”.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “boykot” çağrıları olarak bilinen söylemler ve bu söylemleri yayan kişilere yönelik resen soruşturma başlattığını açıkladı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bir süredir geleneksel ve sosyal medya yayın organlarında halkın bir kesiminin ekonomik etkinlikte bulunmasını engellemeye yönelik, kamuoyunda “boykot” çağrıları olarak bilinen söylemler ve bu söylemleri yayan kişilerle ilgili resen soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Açıklamada, soruşturmanın “nefret ve ayrımcılık” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddialarından açıldığı belirtildi.
Öte yandan, “Yapılan çağrılar üzerine bazı işyerlerine yönelik fiziksel ve sözlü şiddet eylemlerine ilişkin soruşturmaların da bu soruşturma ile birleştirildiği” ifade edildi.
Özgür Özel, Saraçhane’de yaptıkları eylemlerin 6’ncı gününde bir boykot listesi açıklamıştı.
Boykot çağrısına Espresso Lab isimli kahveci zinciriyle başlayan Özel, “Türk kahvesini, filtre kahveyi çok severim, her türlüsünü severim size de tavsiye ederim hangisini severseniz onu için ama bunu sakın Espresso Lab’tan içmeyin. Bundan sonra Espresso Lab’e uğramayacağız, kahvelerini içmeyeceğiz” demişti.
Televizyon kanalları hakkında konuşan Özel, “Dün dedim ki kanal kanal bakın. Kim veriyorsa baş tacı, kim vermiyorsa artık onların kanallarını izlemeyin, reklamlarını izlemeyin dedim. Dün biz bunu söyleyince hiç vermeyen ikisi, ekranı bölmüş ikiye, ortaya sizi koymuş, iki yana yorumcuları koymuş; ha vermiş, ha vermemiş…” ifadelerini kullanmıştı.
Özel, şu markalara dair boykot çağrısı yapmıştı:
EspressoLab, D&R, İdefix, Demirören AVM, Kilim Mobilya, Ülker, Türk Petrol, Milangaz, Likitgaz, TRT, TGRT’nin İhlas Ev Aletleri, Turkuaz Yayınevi, Milli Piyango, Misli.com, İddaa.com, ETSTur, CNN Türk, Anadolu Ajansı
Özel, CHP’nin İmamoğlu için düzenlediği Maltepe mitinginde de boykot listesini güncellemiş, kampanyaya ilişkin şunları söylemişti:
Yeni boykot listesini açıklıyorum. TRT, CNN Türk, A Haber, Beyaz TV, Demirören ve Turkuvaz’ın kanallarını asla ama asla açmıyoruz. Buradan reklam vereceklere de sesleniyorum: Eğer biz, Yeni şafak’ta Sabah gazetesinde reklamınızı görürsek, o ürünü almayacağız. Bugüne kadar yapma dediler, bekle dediler… Nerede o NTV? Göreyim o NTV’yi. 15.00’te mitingimizi vermezse, onun bütün firmalarını buradan açıklayacağım.
Medyayla bağlantılı olmayan boykotları bir tek Turizm Bakanı’nın şirketi ETS Tur’a yapıyoruz. D&R’a gidiyor musunuz? Gitmeyeceğiz. (Espresslob) Gençlerin bu firmayla sorunu var. Dün bize ulaşmaya çalıştılar ‘Ne yapmamız gerekiyorsa yapalım’ dediler. Şimdi NTV inat ediyor. Dünya tarihinde bir ilk meydanı görmeyene gücümüzü görmeyene böyle.
Habertürk, boykotun ucundan döndü. Bu dakikadan itibaren bu NTV düzelip de boykot listesinden çıkana kadar NTV’yi izlemiyoruz. NTV’ye reklam verenlerin ürünlerini almıyoruz. Ve Doğuş grubu, Star TV, Kral FM… Günaydın Restoran’a gidilmiyor… Nusret’in kapısından bile geçilmiyor. Bunlar araba da satıyorlar. Bundan sonra Doğuş grubunun sattığı arabaları almayacağız. Maltepe’yi görmeyen satışın dibini görecek, söz veriyoruz.”
Öğrenciler, üniversitelerdeki boykotlarının ardından “Ekonomik gücümüzü kullanıyor, bayram sonrası tüketime bir günlük ara veriyoruz” sloganıyla 2 Nisan’da ekonomik boykot yapacağını duyurmuştu.
Özgür Özel de boykota destek açıklaması yapmıştı.