38,0144$% 0.04
41,8879€% 0.49
48,9653£% 0.41
3.762,08%-0,06
6.280,00%0,06
3129437฿%8.40781
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yaptığı çadır satışıyla tepki çeken Kızılay’ın başmüfettişleri, Kızılay İstanbul İl Merkezi Şubesi’ni denetledi.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; vatandaşların Filistin-Gazze, Suriye, Afganistan, Pakistan ve Ukrayna’ya insani yardım için yaptığı bağışlar ile fitre, zekat ve kurban bağışlarının Kızılay Genel Merkezi’ne gönderilmediği ortaya çıktı. Müfettişler gönderilmeyen paranın, 2 milyon 837 bin TL olduğunu belirledi.
Müfettiş raporunda, Bağış ve Bağışçı İşlemleri Yönetmeliği’ne atıf yapılarak, “Yönetmeliğin ilgili maddesinde ‘Genel Merkez tarafından gerçekleştirilen ulusal proje, kampanya ve faaliyetlerde bağışın Şubeler tarafından kabul edilmesi durumunda, bağış tutarı bağışçı bilgileri ile birlikte tahsilatı takip eden iş gününde Genel Merkez bağış hesaplarına gönderilir’ denilmektedir. Bu hüküm gereğince şartlı bağışların Genel Merkeze aktarılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
Raporda, Endonezya Devleti’nin deprem felaketinde kullanılması için Kızılay İstanbul İl Merkezi Şubesi’ne yaptığı yaklaşık 1 milyon TL’lik bağışın da “şartlı bağış” olarak kaydedilmediği belirtildi.
Raporun bir başka dikkati çeken kısmı ise 6 Şubat 2023’teki deprem felaketinde yapılan döviz bağışlarıyla ilgili bölümü oldu.
Raporda, Kızılay İstanbul İl Merkezi’nin döviz hesaplarında yer alan paranın TL’ye çevrildiği ve 2023 Ekim tarihli döviz kuruna göre toplam 25 milyon 800 bin TL’ye denk gelen “depremde kullanılması şartlı ile yapılan bağışlara” dair işlemlere için 5 Kasım 2024 tarihinde soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
25,8 milyon TL’nin nerede olduğu ve soruşturmanın akıbeti ise açıklanmadı.
Kızılay Genel Merkezi’ndenyapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“Kızılay yönetmeliklerinde şartlı ve şartsız bağışların nasıl kullanılacağı net bir şekilde belirlenmiştir. Tarafımıza gönderdiğiniz inceleme raporunda da Kızılay Şubesi’nin şartlı bir bağış aldığı görülmektedir. İlgili şube hiçbir şekilde söz konusu bağışı şartı dışında kullanma imkanına sahip değildir. Ancak söz konusu belgede ilgili şubenin kendisine yapılan şartlı bir bağışı süresi içerisinde Genel Merkez hesaplarına aktarmadığı anlaşılmaktadır. Bu eksikliğin de yine Kızılay yönetmeliklerinde yaptırımı net olarak belirlenmiştir. Söz konusu bağışın kaybolması gibi bir durum asla söz konusu olamaz. İnceleme belgesinden de görüleceği gibi Kızılay iç denetim mekanizmalarıyla her türlü eksikliği tespit etmekte ve gerekli yaptırımı hayata geçirmektedir.”
Kızılay’ın, depremin üçüncü gününde Ahbap Derneği’ne 46 milyon lira karşılığında 2 bin 50 çadır sattığı ortaya çıkmıştı.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık satış olayının “ahlaki” olduğunu savunmuş ancak tepkiler büyünce Kınık, “Çadır satıldığını öğrenince arkadaşları eleştirdim” demek zorunda kalmıştı. Kınık’ın sözleri “Çadır satmak ahlaki ise neden satanları eleştirdiniz? Eleştiriyorsanız neden ahlaki olduğunu söylediniz?” sorularını gündeme getirmişti.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kızılay’ın deprem bölgesine göndermesi gereken çadırları deposunda tutup depremin üçüncü günü Ahbap’a satmasıyla ilgili “Keşke afet sırasında böyle bir ağır, acılı günde hiçbir satış yapmasaydı” demişti.
Kınık, bir açıklama daha yaparak “Ahbap Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur” açıklamasını yapmıştı.
Kınık, mayıs ayına kadar hükümet kanadından da gelen istifa çağrılarına rağmen koltuğundan ayrılmamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kızılay’ın çadır satmasıyla ilgili “Bu konu beni ciddi manada üzmüştür. Kızılay, çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Biz Kızılay’ı çadır üretiminde sürekli aktif hale gelmesi için teşvik ettik. Kızılay’ın çadır dendiği zaman en ufak bir probleminin olmaması gerekir” demesinin üzerinden 24 saat geçmeden Kerem Kınık’tan istifa haberi gelmişti.