35,2296$% 0.02
36,7901€% -0.09
44,1894£% -0.35
2.957,76%-0,34
4.825,00%0,51
3292305฿%-1.59928
20 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ gereğince, 01 Ocak 2025 tarihinden geçerli olmak üzere, ilçe ve il tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda parasal sınır, KDV dahil 149 Bin TL olarak belirlenmiştir.
Bu durumda, tüketicilerimizin satın aldığı bir mal veya hizmetin KDV dahil tutarı 149 Bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda (Ayıplı mal veya hizmetlerde)
-İkametgâh adreslerinin bulunduğu İlçe Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetlerine,
-Mal veya hizmeti satın aldıkları işletmenin adresinin bulunduğu İlçe Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetlerine,
-Veya ikametgah adreslerinin bulunduğu İl Tüketici Hakem Heyetlerine,
başvuruda bulunabileceklerdir.
İlçe kaymakamlık tüketici hakem heyetleri ile il tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurulardaki parasal sınır 149 Bin TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır.Tüketicilerimiz tercihlerine bağlı olarak il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilecektir.
Tüketici hakem heyetlerine başvurular, yazılı dilekçe ile bizzat gidilerek, yazılı dilekçeyi posta yoluyla göndererek veya e-devlet yoluyla tüketici başvuru portalı (TUBİS) üzerinden internet yoluyla yapılabilmektedir.
KDV dahil parasal tutarı 149 Bin TL’yi aşan uyuşmazlıklarda ise (Ayıplı mal veya hizmetlerde) tüketicilerimiz, önce arabulucuya müracaat edecek, arabulucu ile uyuşmazlık çözüme kavuşmaz ise tüketici mahkemelerine başvuruda bulunabileceklerdir.
Satın aldığımız mal ve hizmetlere ilişkin sonradan yaşadığımız uyuşmazlıklarda (Ayıplı mal ve hizmetlerde) yasal tüketici haklarımızı kullanırken, yetkili hangi mercilere başvuruda bulunacağımız açısından bu tutarların bilinmesi gerekli bulunmaktadır.
Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda, fatura ve benzeri yasal belgenin başvuru sırasında bulunması gerekmektedir. Bu nedenle, her alışveriş sonrası mutlaka fatura ya da pos cihazı belgesi alınmalı ve bu belgeler muhafaza edilmelidir.
Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda;
-Sözleşmeden dönme (Bedel iadesi)
-Ayıplı ürünün değişimi,
-Mümkün ise onarım,
-Ayıp nispetinde bedelde indirim,
Seçimlik haklarından biri istenebilir.
Saygılarımla.
Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)